Senarai Barang Dapur Ikut Kategori & Bajet
Bajet mingguan cadangan: RM100 – RM150
🧅 Barangan Basah
- Ayam (1 ekor potong 12) – RM15-18
- Ikan kembung/sardin – RM12
- Daging (200g – 300g) – RM10
- Telur (1 papan) – RM12
- Tofu/Tempe – RM3
🥬 Sayur-sayuran
- Sawi, kobis, bayam – RM5-8
- Tomato, timun, bawang – RM6
- Ulam-ulaman (petai/pegaga) – RM3
🧂 Barang Kering/Rempah
- Beras 5kg – (jika perlu minggu tu)
- Minyak masak – RM12-15
- Gula, garam, serbuk kunyit, kari, sup – RM10
- Kicap/sos tiram/sambal – RM5
🍞 Sarapan Ringkas
- Roti – RM3
- Telur, sardin, milo/cereal – ikut bajet
💡 Tips:
- Simpan lebihan lauk buat sarapan esok (nasi goreng)
- Guna ayam/daging sikit tapi masak berkuah, boleh tahan lama
No comments:
Post a Comment